We have recently finished another classroom extension as part of the Council’s School Place Planning programme.  The extension is at St. Andrews CE Primary School, one of two large primary schools in Shifnal.  The town has seen a lot of new housing built in the last few years which has placed pressure on local school places.  The new building will provide two classrooms and space for an additional 60 children.

The school management were keen to pursue an innovative design that incorporated some sustainable, natural materials in its construction.  Consequently timber was used extensively both for the roof structure and also as a cladding material.   The  building is well insulated and features deep canopy areas that provide shade from the sun and also large sheltered areas that will allow outside play for the nursery children in all weathers.  The classrooms have high ceilings giving a spacious airy feel and comfortable underfloor heating run from a small gas boiler.

Local contractor Pave Aways Ltd. carried out the build and as usual worked closely with the school to ensure the work was carried out safely and with as little disruption to staff and pupils as possible.  The finished building gives a striking design and it is hoped will be the model for further development of the school.

 Inside St Adnrews Shifnal classroom extension